top of page

ОТВОРЕНА ПОКАНА: TO TOUCH AT THE EDGE

Отворена покана / EEP Berlin x КО-ОП

краен срок: 20 април (23:59 CET)





В несигурността на настоящето изпълнено с конфликти, здравни кризи, социални, финансови, расови и полови неравенства и борби, стигнахме до място, в което да преразгледаме дефиницията на границите, разделителните линии и ръбовете. Чрез тази отворена покана EEP Berlin и КО-ОП се обръщат към артисти, фотографи и изследователи, родени или базирани в България, Румъния, Гърция, Северна Македония, Сърбия и Турция, и чиято работа и практика се ангажират критично с идеята за границите.


Границите са въображаеми, невидими линии, разделящи държави, създадени и определени от правителства. Те не могат да спрат потока от култура, език, природа, разкази, връзки, стремежи и идеи.


Гражданството, обаче, се е превърнало в членство в изолационен колектив, статут, определян от правителствата чрез имперски и колониални методи, както описва Азолей. Затова се интересуваме от критични подходи, споделени истории и житейски опит по отношение на темата за границите и гражданството. Границите са и продукт на социално-икономическите политики; например расовата и/или класовата сегрегация в градските пространства е пряк продукт на неолибералната и капиталистическата политика, както е описано от Вакхан. В по-малък мащаб границите конструират собственото "аз" и идентичността на човека - те играят роля в националната идентичност, принадлежността, колективната памет, културата и ритуалите. От друга страна, границите могат да се разглеждат и като резултат от природни явления, които разделят и раздробяват пространства. Река, планина, пустиня - могат да разделят, защитават и ограждат, могат да бъдат точка на съдържание и помирение, следвайки един екологичен дискурс.



Ще селектираме шестима артисти (по един от всяка от горепосочените държави) и ще работим съвместно с тях за разработването на публикация и изложба. Разработените публикация и работа ще предизвикат и ще се противопоставят на класическите фотокниги и създаване на изображения; стремим се да създадем книга, която да включва работа в процес на разработка, експерименти, писмено и визуално сътрудничество, документация на колективната работа, изследвания и разговори между участниците.


Като част от проекта ще се проведат шест онлайн срещи в рамките на три месеца (май-юли 2022 г.), които ще послужат като основа за дискусии, експерименти, обратна връзка между колеги и разработване на публикацията. На първите две срещи организаторите ще водят кратки разговори и упражнения по теми като изследвания в областта на визуалните изкуства, съвременното книгоиздаване, социологически, политически и творчески интерпретации на границите. На третата и четвъртата среща - избраните лица ще бъдат поканени да водят и улесняват сесиите по начин, полезен за техните изследвания, мисли и творби. В петата и шестата среща ще работим в тясно сътрудничество с Денислав Големанов, който е един от членовете на екипа, както и и графичен дизайнер, и ще разгледаме варианти и проекти за книгата, както и ще обсъдим изложбата.



Избраните артисти ще:


-бъдат част от печатна публикация, представена в КО-ОП;

-представят съвместната работа в галерията на КО-ОП';

-бъдат част от онлайн срещи и събития, чрез които проектът ще се развива.

-получат хонорар в размер на 670 лв.


График на дейностите:


Отворена покана, която се провежда между 21.03.22 - 20.04.22

Оценяване и подбор на лицата: 21.04.22 - 28.04.22

Обявяване и установяване на контакт с избраните лица: 28.04.22 - 31.04.22

Срещи с избраните лица, които се провеждат два пъти месечно между 01.05.22 г. и 30.07.22 г.

Проектиране и издаване на книга и организиране на изложба и събития: 20.07.22 - 22.08.22

Представяне на книгата и откриване на изложба: 25.08.22-25.09.2022 г.


Как да кандидатствате?

1. Попълнете и изпратете този формуляр за кандидатстване

изтеглете от тук:

TO TOUCH AT THE EDGE_application form
.docx
Download DOCX • 89KB

2. Изпратете своето портфолио в PDF формат (до 20 MB): включете примери за предишни работи, серии, инициативи, сътрудничества, семинари, кураторски проекти, научни изследвания и др.


Изпратете всичко до 20 април 2022 г. (23:59 ч. централноевропейско време) totouchattheedge@gmail.com

Приемаме и изпращане на формуляра за кандидатстване във видео/аудио формат. Ще се радваме да отговорим на всички въпроси, свързани с отворената покана и кандидатстването, на нашия имейл totouchattheedge@gmail.com



Фасилитатори и селектори:


Мая Христова е куратор от София, който живее в Берлин. Тя е основател на EEP Berlin - платформа за съвременна фотография от Източна Европа; с фокус върху представянето на творби на изгряващи и утвърдени автори чрез физически и дигитални изложби, публикации, интервенции в публични пространства, интервюта и статии.


Красимира Буцева е визуален артист, изследовател и преподавател, базиран в Лондон. Тя е редактор на EEP Berlin, преподавател в London College of Communication, University of the Arts London и съосновател на Revolv Collective - платформа, създаваща изложби и публикации с творби на изгряващи фотографи.


Мартин Атанасов е визуален артист, живеещ в София. През 2014 г. завършва FAMU - Прага, специалност "Фотография". Работи предимно в областта на фотокнигите. През последните години разработва и участва в проекти, свързани с визуалната антология, фотографията и книгите, като Nature Index, Impossible Actions и How to Forget Your Past.


Васил Владимиров е куратор и координатор на програмата на КО-ОП и работи на свободна практика. Участвал е като гост-куратор във фестивалите "Месец на фотографията" в Братислава и "Международни фотографски срещи" в Пловдив. Директор е на FIG. - фестивал за илюстрация и графика в София. В момента е част от работната група на Swimming Pool "Център за социална визия", разработва изследователски проект, свързан с културното наследство на България и е куратор на изложбената програма в Project Room.


Денислав Големанов е графичен дизайнер, който се фокусира върху комуникационния дизайн. Интересува се от нуждите на съвременното изкуство и култура, работил е по редица конференции, изложби, фестивали в България и Холандия като NEXT Balkan - платформа за или за обмен и сътрудничество на художници и експерти в областта на изкуството от Балканите, и Института за съвременно изкуство в София, България.


Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".





bottom of page