top of page

КАТО НА ИГРА

30 ноември - 19 декември 2021 - самостоятелна изложба на Зоран Мише

откриване: 30.11, 17:00


куратор Христо Калоянов


След последната си самостоятелна изложба (LOST, 2020) Зоран Мише отново се завръща в ранните си спомени – в необремененото, свободно и въображаемо детство. Чрез вече познатите офорт и акватинта художникът, който с лекота обединява поколения на печата, прави завой към тема първоизточник, маркирала най-ранните стъпки на неопитоменото. Както дете е разхвърлило играчките си, така и Мише свободно е оставил своите блокчета конструктор.


Противно на бързо производимото и масово разпространеното LEGO, конструкторът е нещо подръчно, част насъщна за лековерието на детската игра. Техниката на графика Мише чертае сериозността на тази тема, съставена от множество разхвърляни части. По повърхността отделните елементи следват собствена геометрия вместо пространството на листа. Всеки един от тях е на мястото си по предварително изготвен план на безредието. При печата оригиналът е план, според който мастиленият пренос оставя отпечатък. От друга страна, играта няма оригинал, а само правила. В тяхното изпълнение се крие сърцевината на положеното усилие, където истината проблясва - точно като на игра.


Веднъж намерена, тя ще заеме централно място. Блокчето конструктор е изведено като събирателен образ, символ на възвръщащия се спомен. Стоящо само сред множество от възпроизведени подобни, то пронизва въображаемото пространство на паметта.


За Зоран Мише:


Зоран Мише (р. 1984 в Охрид, живее и работи в София) е художник най-често свързван с графичното изкуство. Завършва бакалавър и магистър по графика в Националната художествена академия. Основател и член на студиото Print Nest. Има четири самостоятелни изложби и множество групови такива в България и чужбина - Австрия, Румъния, Швейцария, Италия, Китай, Испания, Македония, Сърбия, САЩ, Чехия и Япония.


Неговото изкуство получава международно признание като е отличено с награди от изложби и биеналета в Испания, Италия, Сърбия и България. Мише е в журито на VIII Международно триенале на графиката в София. Към момента е преподавател в художествената гимназия в София.

Σχόλια


bottom of page