top of page

Shot Down In Mid Flight

27 януари - 20 февруари 2022 - самостоятелна изложба на Теодор Генов

Откриване: 27 януари, 18:00ч.


За изложбата:


С проекта си “Shot Down In Mid Flight” Теодор Генов се занимава с темата за продуктивността в изкуството. Или по-точно с липсата на такава и справянето с творческия блокаж, натиска от големите очаквания и страховете от постоянното пропускане на възможности. В този смисъл изложбата изследва именно обратния ефект, който се получава от амбицията ни да бъдем винаги по-усърдни, по-добри, по-бързи и по-силни.


Завишените очаквания са реалност за всяка една сфера на живота, изкъсно следени от безброй очи и скролващи пръсти. От нас се очаква да сме винаги продуктивни, да издържаме на стрес, да сме динамични и адаптивни. Да имаме работен стаж и опит преди първото си интервю за работа.


А художниците трябва да действат още по-бързо. Изложби, колекционери, резиденции, конкурси, каталози... Постоянна продуктивност, нови работи и леещо се безспир вдъхновение.


Но какво се случва, ако изгубиш ритъм и слезеш от въртящото колело?


Тогава идва прокрастинацията. Това е разтегнатият във времето момент на нищоправене и безтегловност, когато съмненията, напрежението и страховете придобиват физическа форма и тежат. И задушават.


В първата си самостоятелна изложба “Shot Down In Mid Flight” Теодор Генов разказва от първо лице за самосаботирането, непродуктивността и прокрастинацията (породени от пост-/пандемията или пък не).За Теодор Генов:


Теодор (1995 г.) е учил анимационно кино. Той се опитва да провокира заобикалящата го среда с характерните за него игриви герои и гледа на света като на „игрална площадка“. Това води до различни групови изложби, като „Cheap as Chips“ – дуо шоу и представяне на съвместен зин, заедно с Александра Георгиева (Sa6ettu) в галерия 167, София.


В началото на 2019 г. той се включва и в Art Start 2019 – годишна групова изложба, която представя новоизгряващи български художници, а през лятото на 2021 г. се включва в Симпозиума за съвременно изкуство в Благоевград по покана на Сашо Стоицов. Участва и в редица други групови изложби.


Избрани изложби:2018


Generator Invites: Urbanites/Generator Sofia;


TI-RE: Buchschmuck + Paragraph/Goethe-Institut Bulgarien;


“The Other Graphics” – Ethnographic Museum of Berkovitsa;


Urbanites: Introducing (vol. 1) Day One/BOLD Showroom – Pop-up exhibition with Aleksandra Georgieva;


CHEAP AS CHIPS/167 – solo exhibition with Aleksandra Georgieva/Sa6ettu;


TI-RE: Buchschmuck + Paragraph, National Palace of Culture;2019


Art Start 2019: Tomorrow always comes;2020


Fine Acts – Spring of Hope; Hate Speech;


KO-OP – Illustration Pop-Up vol. 2;


Appointment/DOBRAVAGA, Ljubljana;2021


KO-OP – Art Start Editions;


Little Bird Place – Screen Print With Me;


KO-OP – Undervalued Goods;


City gallery Blagoevgrad – Symposium for Contemporary Art;


Plovdiv – OnomatopoeiaПовече за Теодор Генов.Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура".
Comments


bottom of page