top of page

ПЪРВА ЛИНИЯ

16 - 20 март 2021 - самостоятелна изложба на Андреа Попйорданова



Разходка по плажа на Слънчев бряг.

Изложба и представяне на книга в лимитиран тираж.


Проект на Андреа Попйорданова.


Дълго откриване: 16 март от 16:00 до 21:00 ч.

“По отношение на имотите по морето е необходимо да се направят няколко важни уточнения. [...] Съществена разлика има между имот с морска гледка и имот на първа линия. Терминът “първа линия” означава, че сградата е построена в непосредствена близост до плажната ивица и няма никакви други постройки между сградата и морето, така че нищо не пречи на прекия морски изглед от който и да е етаж на сградата.” (Bulgarian property services)

ПЪРВА ЛИНИЯ е поредица от рисунки и книга, които използват разходката като метод за опознаване на едно място и вглеждане в него. Те обхващат отсечката от северния до южния край на залива на Слънчев бряг, движейки се само по бреговата ивица.

Книгата е въображаем туристически пътеводител за този маршрут. В нея се изреждат всякакви елементи от пейзажа, в реда, в който се появяват по време на разходката. Сред тях са басейни, задължително във всеки хотел, изкушаващи панорами към морето, златист пясък, множество артефакти, скулптури, над 300 вида палми, изкуствени, но и естествени, алпинеуми, колони, тераси, арки, всички те от разнообразни исторически епохи.

Всички тези обекти и детайли от пространството заедно сътворяват един “музей” на открито, който е изграден от популярни образи на “идеалната” почивка. Този музей разказва и за момента във времето, когато всички тези образи се материализират на една крайбрежна ивица.


Андреа Попйорданова е илюстратор и графичен дизайнер, съосновател на колектив ЧАРК и платформа за независими издания ТИ-РЕ. В момента работи над идеята как чрез рисунка, текст и книга, може да се разказват истории от действителността.


Изложбата и книгата са финансирани от Национален Фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи“.





bottom of page