top of page

Граната в Ралото, Гарванът е Лето

Самостоятелна изложба на Сияна Шишкова 


31.01.2024 – 18.02.2024




Откриване: 31.01.2024, 18:30 ч., Триадица 5


Сияна Шишкова взе участие в резиденцията на Slopi Kopi през декември 2023 г., което доведе до поп-ъп изложба, озаглавена "The Arching Dream of the Giant Tortoise". В тази изложба бяха представени материали от процес по създаване на печатни произведения, колажи, фотокнига и книга лепорело.


В настоящата изложба в новото пространство на KO-OП на Триадица 5, Сияна развива тези формати в завършени произведения, продължавайки своето визуално изследване на раната в нейните буквални и незрими проявления.


В процеса на изложбата Сияна се фокусира особено върху концепцията за Реалното на Жак Лакан. Tо представлява основния неописуем и небитиен аспект на субективността, който стои извън речта и фантазията. Сияна си задава въпроса каква е чувствителността, която би се получила, ако се “заклещим” в Реалното и неговото най-директно изживяване, без утешителната структура на символичното. Едно халюциногенно възприятие на света - то е ужасяващо, неописуемо, красиво, могъщо, раждащо се и умиращо едновременно. За да стигне до него тя изследва визуалния език на текстурата и образът на раната като алегория за травмата, която бележи конфликта между Реалното и Символното. 


Чрез представената книга, Сияна предлага едно завръщане към прото-символиката като проследява оформянето и смъртта на един микро-свят, чийто субект е жестът на ръката, която тъче раждането на значенията. В колажите, образът е разпаднат и Реалното е представено като текстура без линия и хронология в контраст с образите и символите, чрез които постоянно интерпретираме.


Творбите на Сияна непрекъснато осцилират между сферите на езика, на символите, на образите, на познатото и между тези на неизразимото, на необяснимите чувства. Това става чрез колажиране, наслояване, унищожаване и умишлено използване на изображения с груби текстури, което оспорва претенцията на фотографията да изобразява достоверно това, което виждаме. Резултатите са ефирни, смущаващи пейзажи, в които се сливат фигурация и абстракция, предаващи едновременно усещане за сигурност и тревога, за разбиране и объркване. Изложбата улавя това сложно взаимодействие и дисонанс и предлага алтернатива как те могат да съществуват в състояние на заплетена хармония.


С подкрепата на Национален Фонд Културa.





bottom of page