top of page

ПРЕДИ МИНУТИ

Сайт-специфик инсталация на Коста Каракашян

Откриване: 21.06 | 18:30„Преди минути” е втората от четирите сайт-специфик инсталации под обща тема „Like the State, the Toilet is Never Neutral”. С нея Коста Каракашян документира различните човешки присъствия и техните проявления в обществената тоалетна.


Пространството е представено като защитена среда, в което става възможно извършването на интимни действия, както и на такива, установени като неприемливи. Чрез техниките на съвременния танц и пърформанс се изтъкват естетическите качества на разнообразни ситуации, като те се разглеждат под субективна, заличаваща тяхната баналност призма. Многопластовото преживяване, през което преминава посетителят, го провокира да погледне на намесата като на едно сюрреалистично преживяване, в което границите между реалност и фантазия са силно размити.

Инсталацията се фокусира върху персонажи, носещи със себе си пълна анонимност. Те са социални аутсайдери, чието истинско съществуване, определящо ги като това, което са, остава скрито в пространството на обществената тоалетна. Техният живот във външния свят остава напълно непроследим и липсата на доказателство за тяхното пребиваване подканва посетителят да приема възможността, че освен реално, то би могло да бъде и плод на тяхната фантазия. Забравени артефакти и оставени следи ангажират съзнанието ни да си представяме какви интимни действия са извършвали другите ползватели преди нас. Въпросните действия се превръщат в своеобразна обществена тайна и като при всяка една такава, предположенията на различните свидетели се видоизменят, макар и да тръгват от един първоизточник.


На пръв поглед се създава усещането, че тоалетната е „ничия земя”, територия с неутралитет. Пространство, където изявяващите се персонажи не са преследвани от обществото и имат възможност да извършват своите най-интимни действия. При по-внимателен поглед обаче, се откроява фактът, че именно защото тоалетната изпълнява тази функция за тях, тя спира да е обезличено банално пространство. Превърната е в място, представляващо основен подслон на дадени хора, които сами по себе си са му придали стойност на интимно убежище.


Избраните действия на персонажите са информирани от проучвания за различен тип дизайн на пространството на тоалетната с цел да се обезопаси или да се ограничат определени дейности. В сюрреалистично преживяване, героите имат свободата да постигнат своята цел, а пък зрителите възможността да са наблюдател, който не прекъсва действието.


За Коста Каракашян:

Коста Каракашян е режисьор, хореограф, танцов артист и писател, завършил “Танц” в Колумбийския университет в Ню Йорк и "Права на човека" в Глобалния кампус по права на човека във Венеция. Проектите му изследват развиването на емпатия в обществото ни чрез танц, кино и образование.


The Columbia Spectator определя работата му като "важен глас за борбата на ЛГБТИ+ хората в Чечения и другаде". Коста е двукратен шампион на България по спортни танци и е представял работата си в Dancing With the Stars Vietnam, Bulgaria's Got Talent, както и в Канада, Германия, Норвегия, Египет, Виетнам и Япония.


Работил е с артисти като Рита Ора, Years and Years, Шерихан и Прея, режисьорите Jonathan Alric, Alaska, Manu Cossu и Will Hopper и комерсиални клиенти като Škoda, Calvin Klein, H&M, Kohler, Method, EE, Studio Zard, Florsheim и SRB Paris. Коста пренася хореографския си опит от сцената към екрана, където режисира, хореографира и продуцира редица късометражни филми и видеоклипове чрез продуцентската си компания Studio Karakashyan. Документалният му танцов филм WAITING FOR COLOR за насилието над ЛГБТИ+ хората в Чечения е отличен с наградата Prix Lumière на фестивала Cinédanse в Отава през 2019 г. WAITING FOR COLOR е в официалната селекция на над 20 фестивала по света и е отразяван от The Guardian, списание Elle, Bloomberg, them, GLAAD и Radio Free Europe.


На сцена Каракашян хореографира представления за танцови компании, сред които Columbia Ballet Collaborative (Ню Йорк) и Балет "Арабеск" (България) и работата му е представяна на Габровското биенале на хумора и сатирата. Участва и в спечелилия БАФТА и номиниран за "Еми" документален филм на Дейвид Франс "Добре дошли в Чечения" като актьор-двойник, който дава лицето си "назаем", за да защити анонимността на истинските участници във филма. Коста също е основател и главен редактор на Out.bg, българска дигитална платформа за ЛГБТИ+ общността, отразявана от BBC World Service OS и The New East is Queer.***


Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура”Comentarios


bottom of page