top of page

СЛЕДИТЕ ОСТАВАТ

15 март - 31 май 2022 - самостоятелна изложба на Петра Попангелова

Откриване: 15 март, 18:30ч.

В първата от четирите сайт-спесифик инсталации в резултат на отворената покана „Like the State, the Toilet is Never Neutral”, Петра Попангелова насочва вниманието към невидимите следи, които съществуват в тоалетната. Материализирайки ги в органично-оформени орнаменти, тя създава архив на следствията от интеракциите с многобройните хора, ползватели на обществената тоалетна. Изборът на материал не е самоцел, а неразделна част от архитектурата на тоалетната, той е невидимата сила, връзката между всички елементи. Неговите ефимерни естетически качества създават директна асоциация с невидимите белези, които ние, като ползватели, оставяме след себе си. По този начин пространството се наслагва с преживявания и смисли, които освобождават обществената тоалетна от нейната неутрална и битова функция.


В архитектурата стремежът към утилитаризъм превръща орнаментите в безполезни, остарели предмети, които в съвременното време се възприемат като обект на кича. Но отвъд манията на архитектурата за утилитарност и функционалност, работата на Петра е „преосмисляне на физическата връзка между човека като занаятчия и сградата като обект“. Противопоставянето на естетическата стойност на орнаментите с утилитарното качество на материала, използван за създаването им, превръща първото в обект на полезност и придава на второто естетическо качество, което обикновено се пренебрегва. По този начин формата и функцията се сливат и преплитат по такъв начин, че е невъзможно да бъдат отделени една от друга.


Има известна доза благородство и романтизъм в производството на непрактични и привидно безсмислени предмети. Може би рационалността ни прави хора, но поривът за доброжелателност ни прави хуманни. Именно това човешко докосване, метафорично и физическо, издига обществената тоалетна от строго функционално пространство до място, в което се разгръщат и преплитат истории за насилие и любов.


За Петра Попангелова:


Петра е мултидисциплинарен дизайнер, базиран в Берлин. Завършва Кралската Академия за Изкуства в Хага през 2018-та със специалност мебелен дизайн. Оттогава се занимава с интериорен, продуктов и мебелен дизайн, както и с филмови реквизити. Интересува се от по-аналитическите подходи и техники в съвременното изкуство и ги прилага като работен метод за дизайна на пространства, материализации и предмети.


Допълнителна информация за Петра ще намерите тук.


На откриването на изложбата ще бъде представена публикация, издадена в лимитиран тираж от 50 бр., която архивира и документира процесите, свързани с проекта. Публикацията включва и текст на Дани Радичков.


Музика на откриването от Booty Beatz.


Графичен дизайн: Яна Абрашева


Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”.




bottom of page