top of page

KНИЖНИ ИМПУЛСИ - ПЛОЩАД „БАНСКИ“

Фотокнигата като поле за художествено проучване





Работилницата представлява вид импулс-процес и проучване чрез визуалния език на фотографията и фотокнигата като пространство. Всеки ще може да се фокусира върху идея, свързана с площад „Бански“ – площадът около Централни хали – Баня Баши джамия – Централна баня (Музей на София), която ще може да предложи и развие в книжно тяло. Фотографията ще присъства през различни нейни състояния – и ще бъде разглеждана не просто като документация, а като способ за изграждане на разговор и история. По същия начин книжното тяло ще присъства като форма, която ще е основата, в която фотографските експерименти и идея ще бъдат заложени и заедно ще изградят една поредица от истории относно една интересна част от градския пейзаж на София.


Групата ще бъде запозната и с Японския шев (Japanese Binding или Japanese Stab Binding) – кратка история и форма на шиене, която ще бъде използвана за основен шев в работилницата.


Oбщо 7 срещи:


15.04 / 1 Въведение

16.04. / 2 Среща разходка в района на площад „Бански“

17.04 / 3 Среща за посока около идеята

29.04 / 4 Развиване на идеята

05.05 / 5 Развиване на идеята

15.05 / 6 Техническа и довършителна среща относно книгите

16.05 / 7 Рефлексия


Работилницата е колаборация между КО-ОП и One Bookstore.

Първите общи срещи ще се състоят в One Bookstore, а останалите в КО-ОП.


Работилницата е с вход свободен и е с цел генериране на процес и проучване.


Ще бъдат осигурени основни материали, но всеки участник е свободен да допринесе с материали в развитието на процеса.


Максимум: 9 участници


За Мартин Атанасов:


Мартин Атанасов е визуален артист, живеещ в София. През 2014 г. завършва FAMU - Прага, специалност „Фотография“. Работи предимно в областта на фотокнигите. През последните години разработва и участва в проекти, свързани с визуалната антология, фотографията и книгите, като Nature Index, Nutrcula/Impossible Actions и How to Forget Your Past.

bottom of page