top of page

Трашинг

Работилница за архиви с Радостин Седевчев

25 – 26.02.2023


Вход свободен. Желаещите да участват могат да изпратят кратка биография (не повече от 150 думи) на gallery@ko-op.bg


Капацитетът на събитието е 8 души.



„Как да говорим за споделените неща, как да ги търсим и намираме, да ги извадим от шлаката, където те стоят затънали, как да им придадем значение, език, да ги оставим най-накрая да говорят, за това което сме.“ Жорж Перек


По време на двудневния уъркшоп участниците ще работят със суров архивен материал, намерен на битака в Малашевци. В процеса на работа въпросният материал, състоящ се от стотици различни снимки/писма/документи и обекти, ще бъде „пресят“. Всеки участник ще има възможността да открие нещо свое в чуждото, да акцентира или да пресъздаде по нов начин обектите от „архивната единица“.


Ще говорим за различните подходи към работата с неофициални, намерени или колекционерски архиви, за предизвикателствата при търсенето, намирането, но най-вече при пресяването на вече намерени материали. Ще се сблъскаме с въпроса: какво се случва с отпадналите такива вследствие на този процес, за етичната страна на този тип работата, както и за много други интересни неща.


*от английски threshing или thrashing На български: Вършитба (също вършеене) това е процес на отделяне на ядивната част на зърното от люспите и сламата, към които е прикрепена


За Радостин Седевчев:


Радостин Седевчев (роден в Перник през 1988 г.) Завършва специалност „Стенопис“ в НХА. Придобива образователно-научна степен доктор в НХА (2018), в момента е главен асистент в специалност „Стенопис“. Завършва образователната програма за млади художници „Близки срещи – визуални диалози school4artists“ на ИСИ-София (2017). Специализира визуални изкуства в академията за изящни изкуства в Дрезден (2017) както и в университета Глиндор в Уелс (2011). Член на института за съвременно изкуство София от 2021 г. През 2022 открива самостоятелна изложба в Галерия +359 София, през 2021 в Националната художествена галерия в София, през 2019 в галерия „Heerz tooya“ във Велико Търново, през 2018 г. в галерията на Института за съвременно изкуство – София, а през 2017 г. в галерия „Васка Емануилова“ в София.


Работилницата се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура".



bottom of page