top of page

Врати.Порти.Портали.



Самостоятелна изложба на Ния Ценкова

8 март – 29 март 2024

Откриване: 8 март, 18:30 ч.


Самостоятелната изложба на Ния Ценкова е пряко вдъхновена от новата локация на арт пространство КО-ОП, което се премества от парка "Заимов" на улица "Триадица" 5, заемайки бившата галерия Port.A.

Характерните архитектурни елементи на това пространство я заинтригуват, карайки я да се задълбочи в историята на сградата. Съвкупността от исторически колони, богато украсени мраморни входове, метални парапети, причудлива подова мозайка и автентична индийска дървена порта образува еклектичен колаж на времето. Чарът на тясната уличка отдава почит на богатото културно наследство на София, създавайки естетически пачуърк, пропит с история.


Разговорът с един от собствениците на сградата води до интересен разказ за пространството и неговото развитие във времето. Построена през 1912 г. като хотел "София Палас" от братята Хадживълчеви от Банско сградата проект на архитектите Маричков и Фингов става една от архитектурните забележителности на новото време. Отличават се характерните колони на арх. Фингов, отлети във завод "Струг", като на една от тях надписът е наобратно. Тези колони, характерни за обществените сгради от епохата, служат като маркери за развитието на града.


Взаимодействието на елементите в сградата и пространството на галерията подтиква към размисли за общия човешки опит и аналогичните трансформации, присъщи както на хората, така и на пространствата. Този диалог с миналото поставя тематичната основа, насочвайки художествения процес и оформят въображаемия наратив на изложбата. Входната порта, еклектичен архитектурен елемент, който никога не остава незабелязан, служи едновременно като символично начало, вдъхновяващо изложбата, и като неин действителен вход.


Разглеждайки символиката на вратите, портите и порталите, изложбата не се ограничава само до архитектурните елементи, а изследва техните социални и метафорични измерения. В това визуално изследване Ния приканва зрителите да разгледат незабележимото влияние на миналото върху настоящето. Независимо дали маркират преходи между етапи от живота, определят граници или символизират метаморфози, вратите се превръщат в съществени елементи от личните и обществените пространства.


Включването на творби от предишни изложби и проекти създава визуална хроника на творческия път на художничката, който се преплита с различните моменти от съществуването на сградата. В изложбата са предоставени осем метафорични и физически портали които, действат като проводници, водещи в различни посоки, подтиквайки към размисъл за житейските избори и ситуации.


Ния Ценкова


Ния Ценкова (1999) е мултидисциплинарен художник от София. През последните години тя изследва разнообразието от материали и експериментални подходи за създаване на произведения. След като завършва бакалавърска програма по изящни изкуства в Кралската академия по изкуства, Хага - нейната практика се фокусира върху взаимодействието между керамика и метал.


Ния използва своите класически ориентирани умения и ги превежда в разработването на собствен визуален език, където работи с контраста между органичната природа на глинената скулптура и съвременната естетика на металните конструкции. Използването на негативни пространства, интуитивната работа и отделните обекти, образуващи едно цяло, са ключови аспекти в нейната методология. Тя черпи вдъхновение от различни източници, включително икони, идоли, религиозно изкуство и реликви; като същевременно поставя под въпрос тяхната уместност и място в съвременния свят. Естетиката на религиозното изкуство от миналото и визуалната циркулация на идеи, които то предоставя, представлява любопитство за нея. Художничката разглежда културното наследство и неговите социални възприятия в контекста на съвременното общество фокусирайки се над визуалните им взаимодействия.



Изложбата се реализира с подкрепата на Национален фонд Култура.




bottom of page