top of page

ПОВЕДЕНИЕТО НА МАТЕРИЯТА

Самостоятелна изложба на Вито Валентинов11.05 - 06.06.2022


Вернисаж: 11 май, 17:00 - 21:00ч


Материя и допир


Тази изложба идва като резултат от потребност за по-силна връзка с физическото. В продължение на месеци внимателно събирах малки предмети от улиците, по които вървях, от кухнята ми, сред играчките на сина ми, от битпазари и железарии. Събирах обекти, които ме привличат със своето физическо присъствие. Има едно приятно усещане за допир, когато ги държа в ръцете си, и съм в контакт с тяхната тежест или лекота, тяхната грапава или гладка повърхност, температура, плътност или прозрачност. Преживяването на реалното, тук и сега, като противопоставяне на виртуалното, дигиталното, симулираното. Все по-голямото ни присъствие онлайн, ускорено и от Covid-19 кризата, засили още повече моята потребност за физическо общуване.


Системите като ситуации


В тази изложба работя с намерени предмети, които се превръщат в елементи от системи. Разглеждам системите като ситуации. Елементите никога не са автономни единици, те винаги са във взаимоотношения, в състояния на диалог, контакт, конфликт, противопоставяне, отблъскване или привличане. Целта ми беше да създам необичайни отношения между тези намерени парчета материя. Тези връзки между тях са самите произведения – често пъти в празното пространство, както и в съзнанието на зрителя. В тази изложба няма наративи – има ситуации и сцени. Драматургията тук е в действието, а не в историята.


Функции на езика


През последните години създавах инсталации с участие на публиката, чрез които изграждах условия за общуване. Всяка инсталация беше нов тип необичайно изразно средство за комуникация между участниците. Интересувам се от езика като система за пренасяне на информация от една форма в друга. В тази изложба разсъждавам в контекста на кодирането на информацията в нов език. Всеки материал – заради неговата форма, повърхност или размер, е като буква в азбука. Комбинациите, повторенията и дистанциите между тях оформят думите, препинателните знаци и паузите в изречението.


Отломки


В тази изложба много от градивните елементи са парчета материал, които често са счупени части от по-големи неща. Опитвам от този все по-опустошен и фрагментиран свят да създам нови стабилни конфигурации като свързвам частите и им придавам различен смисъл и значение. Тези отломки не са вече самотни и изоставени, а част от нови отношения и диалози.


ЗА ВИТО ВАЛЕНТИНОВ:


Вито Валентинов е роден през 1977 г. в София, където живее и работи. Създава предимно инсталации, често с участие на публиката. Учил е в Националното училище за изящни изкуства, (1991-1996) и Стенопис в Националната художествена академия, (1997-1999), след което завършва академията за изкуства AKI, (1999-2004) и Холандския институт за изкуства DAI в Холандия, (2004-2006).


През 2006 г. прави своя дебют с късометражния филм „Falling on the Fovea“, реализиран заедно с Кристина Яначкова, с който участва в изложбата „The Projection Project” в Музея за съвременно изкуство MuHKA, Антверпен. Същата година се завръща в България и специализира кинорежисура в НАТФИЗ, (2007-2009). Валентинов има множество участия в изложби в галерии, музеи и фестивали, сред които Biennale de Kunstvlaai 2006, Амстердам, Холандия; Sofia Design Week 2012, София; Contempo - International Art Festival 2014, Варна; TEDxBG 2014, София; Space SSEE Gallery, Дейжон, Южна Корея; Резидентска програма CEC Artslink в Ню Йорк и Синсинати, САЩ; София; САМСИ - Софийски Арсенал - Музей за Съвременно Изкуство, София; СГХГ - Софийска Градска Художествена Галерия, София; Галерия Сариев, Пловдив; Vienna Contemporary 2015 - Focus Bulgaria, Виена, Австрия; Гьоте Институт, София; The New New - Art Science Tech Festival, Солун, Гърция и NEXT Balkan, Белград, Сърбия.


***


Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”.
Comments


bottom of page