top of page

ПУК! #13 How To Forget Your Past Fast

23 - 25 октомври 2020 - самостоятелна изложба на Мартин Атанасов
Платформата за фотокниги ПУК! ви кани на представянето на книгата на Атанасов "How To Forget Your Past Fast". Тя събира колажи от снимки на поп-фолк звезди и паметници от времето на комунизма, с които авторът прави коментар на безкрайния преход, разиграващ се в декора на останките от тоталитарното минало.


Книгата е създадена като част от проекта на Никола Михов "ReForget Your Past", в който над 30 български и чуждестранни артисти преработват екземпляри от фотокнигата му “Forget Your Past - Монументалните паметници от времето на комунизма” (изд. Жанет 45, 2012). В своя вариант Атанасов заменя главите на опълченците от паметника в Стара Загора с Милко Калайджиев, Кондьо и Сашо Роман; паметника на Бузлуджа е превърнат в дискотека, където Маргините и Васил Илиев танцуват редом с Тодор Живков, а бял Мерцедес преследва Нелина в пирамидата на Гургулят.


„Роден съм малко след падането на комунизма, във времето на така наречения преход. Интерпретацията на книгата “Forget Your Past” визуализира появата на поп-фолка - музика, която също като паметниците, рефлектира манталитета и културата на времето, в което е създадена. Тъжен, абсурден и смешен, проектът е личен коментар върху очевидното и натрапчивото в културния пейзаж на България.“, споделя авторът.


Поп-ъп изложбата с оригинални колажи от книгата "How To Forget Your Past Fast" ще продължи от петък (23 октомври) до неделя (25 октомври).


На 24 октомври, събота, от 16:00 ч. журналистката Ирина Недева ще разговаря с културния антрополог Петя Груева, архитекта Анета Василева и Атанасов за поп-фолка, прехода и отраженията им днес.

В неделя може да се включите в уъркшоп с Атанасов и Красимира Буцева, в който ще се разглежда колективната памет, свързана с прехода и поп-фолк културата.


"How To Forget Your Past Fast" е издадена от автора в лимитирано, ръчно изработено издание с тираж от 120 броя, с текст от Петя Груева. Книгата ще може да бъде закупена и в трите дни на изложбата.

Атанасов е роден през 1991 г. в София. Учи Печатна графика в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София. През 2014 г. завършва Филмовата академия в Прага (FAMU), специалност Фотография. През същата година под формата на печатно издание излиза и първият му проект - "Pray For Rain", издаден в сътрудничество с AkinaBooks, Лондон. Работи в областта на фотографията, рисунката и фотокнигата. През последните години участва и развива различни проекти, свързани с фотография, книга и визуална антропология.


Събитието е организирано в партньорство с КО-ОП.

ПУК! благодари на Петя Груева, Анета Василева и Ирина Недева.


Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.


ЗА ПУК!:


ПУК! е платформа за фотокниги с библиотека и поп-ъп книжарница за фотокниги на български автори, създадена от Никола Михов, Тихомир Стоянов и Росен Кузманов. ПУК! организира представяния на книги, разговори с артисти и изложби. Сред авторите гостували на ПУК! са: Ванеса Уиншип, Джордж Джорджиу, Жан-Мари Дона и Триша Зиф.


Comentarios


bottom of page