top of page

Lost

16 юни - 05 юли 2020 - самостоятелна изложба на Зоран Мише



Lost е третата самостоятелна изложба на Зоран Мише. Познат е на публиката като един от съвременните художници, използващи всевъзможни графични техники в изкуството си. Изложбите на Мише често включват и други медии като инсталация и фотография. Отвъд буквалната репрезентация на обекти от всекидневието в графиките на Мише стоят лични истории, свързани с неговите преживявания и отминали спомени.


В изложбата Lost изследването на личния спомен, а и на паметта като цяло, е още по-директно. Може да се каже, че използването на графиката като медия е подходяща за целта, тъй като самият процес на отпечатване, а и широкото потребление на техниката, изпълняват функцията на запемятаване. Мише подхожда като се връща в детството си към спомена за първата кола на семейството му. Въпреки че помни и марката, и модела, всички други детайли се губят. Това го кара да се замисли и за други изгубени спомени и да се запита дали всъщност тези неща изобщо са се случили.


Колата става символ на изгубения спомен, а от това произлиза визуална репрезентация под формата на инсталация на морга за коли, място, където загубените спомени се явяват, за да бъдат напълно заличени или рециклирани и превърнати в нещо съвсем друго. Чрез личните си преживявани и спомени Мише ни обръща внимание на генерални въпроси свързани с дихотомията обективно-субективно и изобщо естеството на това кое се счита за реално и кое не.


Зоран Мише (р. 1984 в Охрид, живее и работи в София) е художник най-често свърван с графичното изкуство. Завършва бакалавър и магистър по графика в Нациолнатата художествена академия. Основател и член е на студиото Print Nest. Има три самостоятелни изложби и множество групови такива в България и чужбина - Австрия, Румъния, Швейцария, Италия, Китай, Испания, Македония, Сърбия, САЩ, Чехия и Япония. Неговото изкуство получава международно признание като е отличавано с награди от изложби и биеналета в Испания, Италия, Сърбия и България. Мише е в журито на VIII Международно триенале на графиката в София. Към момента е преподавател в художествената гимназия в София.


*предвид ситуацията с Covid19 на изложбата ще се допускат само определен брой хора по едно и също време. Броят ще бъде съобразен с размерите на пространството и препоръките за спазване на социална дистанция.




bottom of page