top of page

FALLING ≠ FLYING

27 май - 9 юни 2021 - самостоятелна изложба на Харита Асумани



КО-ОП има удоволствието да ви покани на самостоятелната изложба на Харита Асумани. В изложбата съпоставайки падането с летенето тя изследва концепцията за късмет. В нейното разбиране късметът не е случайност, която се появява в животите ни просто така. Късметът е видимо нерационалния акт, който парадоксално стои едновременно в основата на човешката гениалност и глупост.

“Преди няколко месеца, се улових в едно особено състояние.

Бях взела важни решения и бях предприела действия, за професионалното си развитие и личния си живот. В резултат изпитвах смесица от различни чувства и емоции - нетърпение, страх от провал, ентусиазъм, любопитство, желание за растеж.

Спокойствието, беше последното за което се сещах.

Започнах да си драскам и да си записвам разни неща: Ние хората с късмет сме податливи на лоши решения. Усещането че винаги ще ми се размине, ме кара да искам още и още от живота. Та нали толкова пъти се е получавало…, но ето че идват едни ситуации, които слагат греда в колелото, и ми припомнят че не съм безсмъртна. И хоп, падам, но сякаш на меко…

Намирах се точно в отсечката между скока и земята. Посоката беше ясна - надолу (Нека тук “надолу” се възприеме неутрално и да се снеме символното значение, нека бъде просто име на посока). Паднах на меко означава “изкарах късмет”.


Късметът не съществува за вселената, но за мен си е напълно истински.

Най-често късметът се разглежда, като резултат от външни обстоятелства. В този случай късмет е нещо желано, което идва в живота ни и нямаме голяма заслуга за него.

За мен обаче, е по-ценно да се разгледа един друг аспект на късмета. Тогава, когато късметът идва преди резултата. Явява се, като абстрактна мисловна конструкция, вярата в която ни позволява, или ни кара, да предприемем действия, без видимо рационално обяснение. Това засяга в еднаква степен хората, които пускат лотарийни фишове и откривателите. “


- Харита Асумани


ЗА ХАРИТА АСУМАНИ:


Харита Асумани е визуален артист, който през последните седем години участва в множество изложби, представяни в София и Балчик до Прага и Париж. Харита Асумани е с корени от Танзания, но е родена и израснала в България (Пловдив). Учи Живопис в Художествената гимназия в Пловдив, а след това Сценография и Костюмография в Националната художествена академия. Следва в Аccademia di Belle Arti di Venezia по програма за обмен на студенти, a заради характерния си стил и изключителен талант е наградена с творческа резиденция в Cite Internationale des Arts Paris.









bottom of page