top of page

It cans go terribly wrong

Самостоятелна изложба на Мирослав Живков - Джингиби


29.09 - 16.10.2022

Откриване: 29 септември, 18:30



„Its cans go terribly wrong” за малко да означава нещо, но е напълно достатъчно, за да те убеди в противното.

Мирослав Живков – Джингиби представя серия от монотипии, ръчно отпечатани чрез техниката ситопечат. В тази серия той доразвива присъщите за работата си абстрактни форми с ясна композиция и плътни, наситени цветове, като ги уедрява и опростява, правейки препратки към чистите, единни, но свободни форми на „хард-едж” живописта с големи цветни полета. Комбинирайки рисуването и печатната техника, в изложбата си Мирослав-Живков Джингиби работи в посока на пренасянето на живописни елементи в плоската равнина на картината.


Всяка от представените монотипии е вглеждане в бързите, лишени от претенция скици, които авторът е създал през последните няколко месеца, един своеобразен себеанализ и надграждане върху собствения начин на работа в търсене на удовлетворяваща цветна композиция.


Заглавието на изложбата е препратка и към практиката, основана на процеса и експерименталния дух, с които работата на Мирослав се характеризира. Грешката, макар и да не е търсена, е добре дошла несъвършеност в иначе стегнатите композиции, което придава на творбите непретенциозен и суров облик. Аналоговият процес, който художникът използва, е непредсказуем. Той работи с мастила, емулсии и химикали и “наистина всичко може да се оплеска ужасно”. Но именно в този риск се крие въодушевлението, което работите носят със себе си. „It cans go terribly wrong” за малко да не означава нищо, но е напълно достатъчно, за да те убеди в противното.


ЗА МИРОСЛАВ ЖИВКОВ – ДЖИНГИБИ:


​​Мирослав Живков е роден 1993г. в град Габрово. През 2016 г. завършва Националната художествена Академия София със специалност Плакат и визуална комуникация. Прекарва един семестър в Burg Giebichenstein University of Art and Design в Хале, Германия. Автор е на няколко самостоятелни изложби, от които : Define The Line, It's Okay и It's Not funny (в колаборация с Александра Георгиева). През 2021 участва в Националните есенни изложби в Пловдив. Основател е на NoPoint Atelier, споделено студио за ситопечат и ризография в с. Баланите, Габрово.



Събитието се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура".


bottom of page