top of page

LET THE WATER PLAY




Пространствена инсталация на Кърт Колев

12.01.2023 – 30.03.2023

Откриване: 12.01.2023, 18:30


„Да пусна една вода” е четвъртата пространствена инсталация от кураторската програма „Like the State, the Toilet is Never Neutral”. За нея Кърт Колев (псевдоним на Калоян Колев) създава музикален албум, който може да бъде чут единствено в тоалетната на КО-ОП. Албумът е изграден от редки български песни, повечето от които не могат да бъдат открити през официални канали в интернет. Оригиналните песни обаче са нарязани до неузнаваемост. Те се завръщат към живот, но само като призраци. Колев превръща обществената тоалетната в музикално пространство, което е антитеза на стрийминг платформите.


Алгоритмите на платформи като Spotify и YouTube улесняват откриването и слушането на музика, но в резултат уеднаквяват масовия вкус и създават нов музикален канон. Песните, които не се „харесват” на алгоритъма (и тези, които изобщо не са качени в платформите), стават все по-трудни за откриване. Такъв е случаят с българската музика от прехода, с ретро чалгата и с всички експериментални жанрове. Песни, които са били популярни преди години, могат внезапно да изчезнат, защото нямат дигитални копия, а физическите носители са затрити някъде. Най-много страда музиката на маргинализирани групи, които често нямат финансовите възможности или техническите познания да я музеализират.


„Да пусна една вода” нарочно създава препятствия. Обществената тоалетна ни поставя ограничения, които затрудняват нормалното слушане. Там сме сами, за кратко. Влизаме с цел – използването на тоалетната или миенето на ръце – все действия, които произвеждат звук, напомнят ни за телата ни, пречат ни да чуем музиката както трябва. Колев засилва този ефект, като поставя контактни микрофони на тоалетната чиния и мивката, които спират музиката, когато обектите издават звук. По този начин посетителят се превръща и в изпълнител в музикалното произведение, тоалетната става музикален инструмент. Пускането на водата ни напомня за преходността на музиката и крехкостта на архивите. Какво значи една песен, ако не можем да я чуем?


За Кърт Колев:


Кърт Колев е музикалният псевдоним на Калоян Колев — артист, писател и студент в университета Йейл в САЩ. В творчеството си изследва пресечните точки между българската история и интернет културата. В началото на 2021 г. излиза дебютният му експериментален поп албум „Рамония,” който коментира следите от социализма и преживяването им онлайн. Извън музиката, Колев води бюлетина за българска интернет култура „Готин линк”.


Допълнителна информация за Колев ще намерите тук.


С подкрепата на Национален фонд "Култура".





bottom of page