top of page

TEST PRESS 2: Pop-Up Book Event

20 - 30 октомври 2022

Откриване: 20 октомври, 18:30

Между 20 и 30 oктомври пространството на КО-ОП става домакин на второто издание на поп-ъп събитието TEST PRESS BOOKS - изложба и разпродажба на книги и други независими публикации.


*Събитието включва изложба на OPS Type, инсталация и представяне на книгата AS IF на Ута Айзенрайх, поп-ъп книжарница и тур с Хенк Гронендейк.*


TEST PRESS е проект, който се стреми да представи независими издания в София и да ги направи достъпни като спомагателна среда за четене, професионална практика и обучение.

Независимите публикации (книги, списания, плакати и др.) са издания, в които авторите имат пълна творческа свобода. Това се отнася за съдържанието, формата, тиража, а често дори и за разпространението. Възможно е един от тези фактори да бъде ръководен от външен източник (издателство), стига да се гарантирана независимостта на автора. Тези публикации са резултат от определен подход във всички аспекти.

Студентските публикации по своята същност са независими. Ето защо не е изненадващо, че изложбата "Test Press 20 години студентски публикации" (2020 г.) първоначално формира основата за тази поп-ъп книжарница. Идеята за съставянето на селекцията от книги за това второ издание в арт пространство КО-ОП се крие в два аспекта - изразяването в дизайна и изкуството и критичното мислене в теорията и изследванията.


В поп-ъп книжарницата представяме редица публикации на международното издателство Valiz, посветени на теорията на изкуството, образователните предмети, градската култура и архитектурното планиране. Широка селекция от други публикации също ще бъде на разположение за продажба в малък брой. Те ще обхващат областите на графичния дизайн, модата, фотографията, типографията, графичните романи и изкуството, както и академични публикации и дипломни проекти на студенти от бакалавърски и магистърски програми. Повечето книги са изключително съвременни и съдържат елемент на манифест и критично изследване. Всички публикации са внимателно подбрани за този случай.


Поп-ъп книжарницата ще бъде придружена от изложба на печатни издания, представяща контекстуална информация и материали за процеса на работа с шрифта и езика. В изложбата ще бъдат представени творби на OPS Type, Gaile Pranckunaite и студенти от Gerrit Rietveld Academy. Изложбата на 32 плаката за проектното пространство Plan B в Амстердам е част от фокуса върху шрифт. Освен това представяме и инсталация на Ута Айзенрайх, включваща нейната книга със снимки "AS IF". Художничката ще присъства на събитието, за да изнесе лекция [конкретната дата ще бъде обявена].

Книгите на издателство TEST PRESS се осъществяват с подкрепата на издателствата "Roma", "Valiz", "Spectre Books", "Idea Books", "Warehouse", "Public Rietveld" и много независими автори-издатели, както и на Национален фонд "Култура".Това събитие е свързано с изложбата и представянето на книгата OF1 на Cleo Tsw в Avirtkl. Откриване: 18 октомври

Хенк Гронендейк е куратор на събитията Test Press. Той е бивш професор в Gerrit Rietveld Academy в Амстердам, където е преподавател по графичен дизайн и инициатор на архива с публикации на библиотеката Rietveld & Sandberg. Неговата лична библиотека и колекцията му от издания са източник на информация по различни теми, свързана с оформлението на книги._____

Снимки: Михаил Новаков

Събитието се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура".


Comments


bottom of page