top of page

Test Press Books

23 - 25 ноември 2021 - pop-up събитие - изложба и разпродажба на книги и независими издания


Идеята за Test Press Book - Pop-Up Event се ражда като продължение на изложбата ‘Test Press 20 years of Student Publications’, представена в София по време на Melba Design Festival 2020, която показва студентски публикации от архива на дизайнера, колекционер и учител Хенк Гронендейк.


Стимулиран от високия интерес към миналогодишната изложба, Хенк решава да събере и представи в София подобни независими издания в опит да ги направи достъпни чрез продажба и изложба на различни печатни материали, представящи визуален фон на събраните книги. Ще се срещнем с публикации, които ясно показват как културната и политическа ангажираност, както и любопитството към контекста играят важна роля в работния процес.


Специално внимание в Test Press Book - Pop-Up Event ще бъде отделено на публикациите на Experimental Jetset, малко студио за графичен дизайн, базирано в Амстердам. Неговите публикувани джобни книги („Superstructures“ и „Full Scale – False Scale“) се фокусират върху многото детайли, свидетелстващи за процеса на проектиране на Jetset.


Широк спектър от публикации ще бъдат достъпни в органичен брой, за да се създаде представа за обхвата на тези независими издания, които варират от графичен дизайн, мода, фотография, типография, илюстрация до академични публикации и дипломни проекти на студенти. Повечето книги съдържат елемент на манифестно и критично изследване и са селектиране специално за събитието в КО-ОП.


За Хенк Гронендейк:


Хенк Гронендейк е бивш професор в Gerrit Rietveld Academy в Амстердам, където преподава графичен дизайн в продължение на много години. По време на кариерата си като преподавател и графичен дизайнер на свободна практика, той се утвърждава като колекционер и куратор на творби от професионалната, както и от академичната област.


Чрез различни вдъхновяващи инициативи той представя материал от тази колекция на вниманието на обществеността, без да изпуска от поглед образователния аспект. Настоящото събитие е ярък пример за това.







bottom of page