top of page

Viriditas

14 октомври - 7 ноември 2021 - Самостоятелна фотографска изложба на Гергана Петрова‘‘Погледни симетрията на тази раковина. Водовъртеж от шарки, извиващ се навътре към безкрайността. Това е формата на самата вселена. Има някакво неспирно давление, което тласка нещата към повторяемост. Една склонност на материята да еволюира към все по-сложни форми. Нещо като гравитационна симетрия, свещена озеленяваща сила, която наричаме viriditas—и тя е движещата сила в космоса. С други думи, животът."

— Ким Стенли Робинсън


Viriditas е серия от снимки за красотата на заобикалящата ни природа, нейната крехкост, и нуждата за опазването ѝ. Повече от всякога експлоатираме ресурсите на Земята, омагьосани от технологичен и икономически прогрес. Богати бизнесмени се развличат строейки ракети, които ги разхождат в космоса, и все някога ще ги отведат до Марс. А защо не и по-далеч? Глобалната пандемия ни показа какъв е животът по време на изолация—преминаващ пред дигиталните ни устройства, с които работим или почиваме, и колко зле се отразява това на психическото ни здраве. Всяка година отчитаме най-високите температури до сега, с най-разрушителните пожари, урагани, или наводнения—осъзнавайки въздействието на глобалното затопляне.


„Целта на живота е да живеем в хармония с природата“– Зенон е написал преди повече от 2000 години. А сякаш с годините се отдалечаваме все повече от тази цел.

Вярвам, че все пак viriditas ще намери пътя си и надделее, въпреки всички пречки. Това е силата, която вдъхва живот на организми обитаващи най-невъзможни места—като бактериите, които се хранят с пластмаса, или екстремофилите, които живеят под UV радиация и липса на кислород.

Животът, какъвто го познаваме сега, със сигурност ще се промени. Наш дълг е да намерим начин да се развиваме заедно, в хармония.


Viriditas е фото-серия, която започнах, след като се върнах в България около 2017. Продължение е на работата ми „Хоризонт на събитията“ по време на резиденция Red Gate в Пекин, 2016, чийто фокус бяха климатичните промени и замърсяването. Viriditas беше и фокус на работата ми по време на World of Co резиденцията, София, 2019. Мини-серия „Алтернативни видове“, част от Viriditas, бе показана по време на Sofia Art Week 2019 в галерия Структура."


Текст: Гергана Петрова


***

Гергана Петрова е фотограф и визуален артист, базиран между София и Берлин. Завършила е бакалавър по сценография в Национална художествена академия в София, България и магистърска степен по медиен дизайн, Университет Баухаус във Ваймар, Германия. Нейната изложба Crystal Trips беше представена през 2013 г. в Sofia Design Week, а след това в Studio Chérie, Берлин. Следващата ѝ самостоятелна изложба Berlin:5am беше през 2016 г. в поп-ъп галерията Falkenstein. През 2017 г. тя беше избрана за груповата изложба Art Start в Goethe Institut Bulgaria, София. Нейната работа е представена във VSCO, Vice, списание SVEMA, Freunde von Freunden, списание Postpravda и много други. През 2015 г. работи като фоторедактор във Freunde von Freunden, Берлин, а през 2016 г. като фотоасистент на Nan Goldin.
Comments


bottom of page