top of page

Which Way? This Way?

10 - 30 септември 2020 - самостоятелна изложба на Антония Димитрова Куратор: Стела КаменоваПървата самостоятелната изложба на Антония Димитрова „НАКЪДЕ? ОТТУК ЛИ?“, започва с въпроси и кани зрителя на пътешествие в търсене на нови идеи, възможности и реалности.


Представените произведения стартират своя път през 2018 г. , по време на участието на Антония в международната творческа резиденция World of Co, и биват развити специално за пространството на КО-ОП. С тези работи, художничката загатва необходимостта от грижа за собственото въображение и любознателност, но и към въпроса за действителността, която сътворяваме, какви нови значения й придаваме, какво всъщност изграждаме.


Изложбата представя поредица от работи, създадени с графичната техника „суха игла“, както и авторска игра, в която всеки посетител е поканен да участва. Веднъж вече създадените творби, заживяват свой собствен живот в пространството и всеки може да ги разбира и тълкува по свой начин.

Антония Димитрова е българо-американски интердисциплинарен художник, живеещ между София и Маями.


С творбите си изследва границите на пълноценния живот и напрежението да бъдеш в настоящето, докато пътуваш към непознатото. Разкривайки нови значения и смисли, Антония си служи с рисуване, монотипия и монопечат, за да картографира процесите на наслагване на образи, думи, спомени и движение. В своята работа се стреми да изражда връзки между хората като създава пространства за диалог, окуражавайки индивидуалното и колективно възраждане чрез художествена практика. Антония завършва специалност „Графика и история на изкуството“ в Wheaton College, Масачузетс и има магистърска степен по „Изкуства и трансформация на конфликти“ от European Graduate School, Швейцария. Притежава и сертификат за „Интермодални експресивни изкуства“ от Института за експресивни изкуства във Флорида. Нейни работи са част от постоянната колекция на Wheaton College, както и частни колекции в България, САЩ, Испания и Аржентина.

Comments


bottom of page