top of page

Бъдещето ще дойде

25 февруари - 13 март 2021 - самостоятелна изложба на Мич Брезунек




Галерия КО-ОП, София има изключителното удоволствие да представи самостоятелната изложба на художника Мич Брезунек „Бъдещето ще дойде“.


Изложбата ще се състои между 25 февруари и 13 март 2021 г. и ще представи за първи път пред публика новата серия карти Таро "Арт Таро" на Мич Брезунек и нови керамични творби.


Изложбата ще бъде открита на 25 февруари, 17:00 ч. в галерия „КО-ОП”, София с пърформанс на артиста Войн де Войн, който с помощта на картите Таро ще предскаже бъдещето на изкуството.

Бъдещето ще дойде!


Светът на изкуството се впуска в „лимбо”*, но едни карти ще го спасят.


Създаденото уникално по рода си тесте карти Таро е в помощ на артистичното ни бъдеще.

Идването на свещеното тесте ще внесе светлина и спокойствие в света на изкуството и неговите теми. Да, скъпи последователю, гласовете от миналото ми предсказаха пристигането му.


От незапомнени времена човек винаги е бил близо до света на свръхестественото. Мистичните сили, които ни заобикалят, са ни очаровали и са повлияли на организацията на нашите общества.


Мистерията на картите Таро е прекосила вековете и е вдъхновила много култури, развивайки окултни вярвания. Вътре в нас винаги е имало влечение към тези висши сили, желание да намерим пътя на нашата съдба в символите, изобразени на тези карти.


Днес гледането на карти е определяно като измама и глупост, защото човек се е подслонил в ръцете на капиталистическата доктрина. Там, където желанието за изкачване по стълбите на прогреса и технологиите излиза на преден план, се създава уникална и материална мисъл, която е убедена, че науката ще спаси света.


Като се отрече от мистичното и духовно наследство, което го е водило досега, днес човекът се оказва блокиран от избора просто да има технически и материален прогрес.


В този случай на световна криза, причинена от вирус, виждаме провала на това политическо мислене, основано на царуването на потреблението, на вярата, че даден продукт ще ни спаси и ще ни избави от злото. В тези времена културата е изоставена и парализирана. Да, скъпи последователю, казвам, че културата трябва да бъде спасена, за да се избегне най-лошото, за да се избегне катастрофа. Трябва да дръпнем и повдигнем завесата на непознатото, да разпалим огъня на творението.

Времето изтича и трябва да реагираме, така че ние сме принудени да апелираме към свръхестествените сили, които живеят в това тесте Таро. Ами ако магията, запечатана в окултните традиции, дойде и ни освети пътя? Ами ако мистичните сили на миналите ни цивилизации са начинът да се възстановят връзките между миналото и настоящето, за да можем да направляваме по-добре бъдещето си?


Именно в такава спешна ситуация е създадено това тесте карти Таро, за да ни даде надежда за нов артистичен свят, свързан с пространството, с времето, с духовното, свят за физическо и психическо свързване, който надхвърля границите на разума.

-Мич Брезунек


*Лимбo (на латински: limbus - линия, край, граница) е термин, използван в средновековната католическа теология и обозначаващ състоянието или мястото на престой, което не е включено в ада, чистилището или рая. (Уикипедия)







bottom of page