top of page

Тираж: Колекция на независими артистични издания



09.06 – 29.06.2022 Откриване: 09 юни, 18:30 – 21:00


„Тираж“ е онлайн колекция за независими артистични книжни издания от художествената сцена в България. Освен дигитално, „Тираж“ съществува и във физическото пространство под формата на изложби и поп-ъп библиотеки.



„Тираж“ стартира с изложба, представяща начална селекция от близо 45 издания – зинове, арт книги и фотокниги, комикси и други експерименти в книжна форма. Всички те са в ограничен, изчерпан или неосъществен все още тираж. Инициативата зад тези печатни творби има пряка връзка с ангажираността на автора към създаването им – от идея и концепция до печат или избор на печатна техника.


До скоро малко засегната и използвана изключително от автори със специално отношение към книгата, през последните години тази медия набира все повече сила и става все по-разпознаваем формат. „Тираж“ цели да съхрани и показва тези издания, отразявайки процесите в местната художествена сцена. Изложбата ще представи своеобразна моментна картина на независимите артистични книжни издания в България. Книги, които са се появявали самостоятелно през годините, ще бъдат събрани на едно място, като така ще се даде широк поглед върху тази форма и някои автори, които я използват в работата си. Изложбата, както и бъдещата дигитална колекция на „Тираж“, целят да поставят началото на общ контекст с цел осмисляне на процесите в тази творческа сфера и да стимулират нейното развитие.


По време на изложбата ще бъдат представени и резултатите и процеса от работилницата “Книжни импулси”, водена от Мартин Атанасов. Работилницата представлява вид импулс-процес и проучване чрез визуалния език на фотографията и фотокнигата като пространство. Всеки участник се фокусира върху идея, свързана с площад „Бански“ – площадът около Централни хали, Баня Баши Джамия и Централна минерална баня.


В това поп-ъп събитие авторите ще споделят книжните си импулси и ще разгърнат процеса около колективното и индивидуално преосмисляне на пространството.


____


Зад проекта стоят галерия КО-ОП и платформа ТИ-РЕ.


Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”



bottom of page