top of page

РОМАНИ ПАРАМИСИ

13 - 20 август 2021

На 13 август в галерията на КО-ОП се открива изложбата РОМАНИ ПАРАМИСИ, реализирана съвместно с Фондация „Конкордия“


„Романи парамиси“ или “Ромски приказки” е изложба, продукт на 9 творчески ателиета, проведени с деца от ромската общност под менторството и ръководството на визуалните артисти Виолета Апостолова и Майа Антова.


По време на творческите работилници, проведени в пространството на КО-ОП, децата участници имаха възможност да пресъздадат емблематични творби от историята на изкуството чрез похватите на колажа и пърформанса, а артистите, чиито работи децата пресъздадоха, са Лика Янко, Владимир Димитров - Майстора, Анди Уорхол, Банкси, Пол Гоген, Диего Ривера, Густав Климт и Рафаело Санцио.

“В работилниците децата имаха пълна свобода да разгърнат въображението си, като менторите подпомагаха процеса. Чрез метода на пресъздаване участниците реинтерпретираха и реконтекстуализираха емблематични творби и чрез универсалния език на изкуството обърнаха внимание на важни теми, свързани с тяхната реалност и култура. Идеята на проекта е да се използва силата на изкуството като форма на комуникация и себеизразяване, която да се упражни от децата, намиращи се в непривилегирована социална позиция. С “Ромски приказки” се стремим да поканим публиката да премине отвъд предразсъдъка и стереотипите, като стане част от публична изява на група деца и младежи от ромски произход.” - споделят организаторите.


Проектът се реализира в партньорство с Фондация „Конкордия“ - международна, независима, неправителствена организация, посветена на създаването на условия за развитие, закрила и изграждане на стабилни социални връзки и насърчаване на отговорността сред децата и младежите от уязвими групи и в частност такива от ромския етнос. Фондацията е част от мрежата на организацията в обществена полза „Конкордия Социални Проекти“ с дейност в България, Румъния, Молдова, Австрия и Германия.


Изложбата РОМАНИ ПАРАМИСИ, по време на която ще бъдат изложени творбите на децата, ще може да бъде посетена в галерията на КО-ОП до 20 август 2021.


  • 13 август - 20 август

  • Откриване: 13 август, 14:00 ч.

  • Адрес: бул. Янко Сакъзов 17


Допълнителна информация можете да намерите в събитието във Facebook.


Проектът се осъществява по програма „Социално ангажирани изкуства“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“.


Снимки: Виолета Апостолова




Comments


bottom of page