top of page

STREET ANGEL

Самостоятелна изложба на София Димова

16 февруари - 16 март


Откриване: 16.02 | 18:30


„Street Angel“ разглежда изследването на женското тяло и овластяването, когато емоционално и психически се чувствате най-уязвими. Чрез символизма на синята и зелена палитра, проектът търси медитативното състояние, където човек е сам със себе, копнеейки за докосването до мир и хармония между душата и тялото. “Street Angel” се гмурка в женската психика чрез изкривени образи, като остава загадка. "Street Angel” загърбва плътското, материалното и жаждата за сладострастие. Дълбоко безапелационен, тя възвръща силата си.


„Конструкцията на мултимедийната инсталация на София Димова се базира на споделено прозрение, което тя едновременно разкрива, но и приканва публиката да съпреживее. Водейки зрителите по самия път към крайното усещане, Димова разгръща един интимен разговор и момент на себеусещане.

„Street Angel“ е на пръв поглед история за човешкото тяло. София Димова ни представя дисекция на егото, като привидно разграничава телесното от емотивното. Само за да ни срещне с илюзията за физическата осезаемост, тази неубедителна маска на нашите нетрайни идентичности. Дух и тяло е неизчерпаема древна концепция, която всеки от нас трябва да адаптира към себе си. Емот-клише.

Безскрупулната женственост на инсталацията поразява с откровеност и ранимост, но служи и като свидетелство за честност. София признава открито, че това са именно нейните съмнения. И точно с тази своя директност, тя търси диалог със зрителя. Все повече в работите й откриваме изповедалност. Като да надникнеш в нечии таен дневник. Самият факт, че тя ратифицира тези субективния преживявания в публичен диалог, говори за една нова култура на социална идентичност.


Разглеждайки работите на София ми се струва, че все повече се насочваме към свят, в който вътрешните съмнения се диалогизират, вместо да се погребват в предначертан емоционален саботаж. Затова и с нетърпение очаквам накъде пак ще ме отведат кадифените чудовища, отливките от ежедневие и спомени, омекотени в синьо-зеления тон на изложбата. Лека нощ, София!* Р. Герасимова * “Лека нощ София” е разказ нa Лино Алдани за корпорелноста на женската идентичност, на човешките взаимоотношения и за общата незадоволеност от културата. На български е публикуван като „Онирофилм” в „Библиотека Галактика”.


Текст: Ралица Герасимова


За София Димова:


София Димова (1996) е мултидисциплинарен артист, родена във Варна. Завършила е Академия Минерва (Грьонинген, Нидерландия) със специалност „Изящни изкуства” през 2019 г. В своята практика София съчетава различни материали и техники, които ѝ помагат да създава взаимовръзка между личните, фундаменталните и социополитическите проблеми, които търсят съдържанието и посланието отвъд класическата естетика. Визуалният език, с който говори, е остър и директен и следва своя собствена логика. Този неин бунт срещу тривиалния художествен облик е крайно ефективен сред публиката. Откакто се е завърнала в България през 2020 г., София Димова е имала 3 самостоятелни изложби и е участвала в над петнадесет групови, от които четири в чужбина - Мюнхен, Париж, Глазгоу и Прага. София е част от екипа на новооткритото културно пространство ReBonkers във Варна.



Събитието се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура”



bottom of page